22.2.14

Interviu columbofil cu Eros Carboni din Italia

Eros Carboni are peste 50 de ani de viata columbofilia. A luat virusul sportului cu porumbei  de la niste vecini. Primii porumbei i-a primit cadou de la cativa prieteni, iar dupa 1 – 2 ani au si inceput sa-i apara cateva rezultate locale.
Dle Carboni, cum ati facut trecerea de la porumbeii locali la cei de mare performanta?
In iarna anului 1967, cativa vecini prieteni au cumparat porumbei din Belgia. Pe atunci eu nu aveam bani sa cumper porumbei.  Un porumbel dintre cei cumparati de la un batran jurnalist columbofil belgian pe nume Josef, a scapat si s-a intors in Belgia. Eu avand stabilit acolo un unchi instarit am apelat la el si
aceasta ne-a ajutat sa recuperam porumbelul fugit inapoi.
Astfel ca, in 1969 am plecat cu trenul in Belgia, unde unchiul m-a asteptat in gara si m-a dus la columbofilul belgian, ce m-a primit cu respect. Cu aceasta ocazie am mai cumparat pentru prietenii mei din Italia, inca 2-3 porumbei pe care ei ii comandasera anterior.
Fiind acolo in vizita la belgian, l-am intrebat daca mai are vreun porumbel si pentru mine, insa el nu mai avea in acel moment nici un alt porumbel de dat, spunandu-mi ca ce nu e bun pentru el, nu e bun pentru nimeni si nu e de dat altora.
Inainte de plecare insa, belgianul mi-a dat un pui 15 zile si mi-a zis ca acel pui cu siguranta imi va aminti de el pentru tot restul vietii, fapt ce s-a si intamplat ulterior.
Acel pui devenise cel mai frumos si mai bun porumbel din crescatoria mea. Chiar si pe intuneric daca luam porumbeii in mana, puteam recunoste imediat acel porumbel datorita musculaturii lui superbe.
Intre timp s-a legat o prietenie intre noi si acel belgian, el venind apoi chiar si in concediu/vacanta pe la noi prin Italia.
Inainte sa moara, belgianul acesta mi-a mai dat mie o femela batrana sperand ca mutarea ei la caldura in Italia o va stimula sa mai oua. Era o femela Janssen originala, care a scos la mine 2 pui ce au ajuns campioni.

Eros Carboni – Loc 1 echipa Italiei la finala columbodromului din Mangalia
Sa intelegem ca si dvs. va numarati printre crescatorii care ati ajuns la palmaresul marilor performante, tot cu ajutorul porumbeilor Janssen?
Da, si la mine porumbeii Janssen incrucisati cu porumbei selectionati local sau adusi de la alti mari crescatori au dat rezultate deosebite.
Dvs. ati reusit vreodata sa vizitati fratii Janssen si sa cumparati porumbei direct de la ei?
Am reusit sa fac 2 vizite fratilor Janssen, ocazie cu care am cumparat odata 2,  si apoi 3 pui. In prima vizita, acum vreo 20 de ani, am platit 1500 DM/pui, iar apoi la a 2 a vizita am platit in jur de 2000 EURO/pui.
La Janssen nu puteai sa-ti alegii puii. Ei iti aduceua un cuibar cu pui, daca iti placeau bine, daca nu, nu, altceva nu-ti mai aduceau sa ai de unde alege.
Cum ati ajuns sa aveti porumbei cuci atat de valorosi  in voliera dvs. ?
In anul 1997 am facut o vizita familiei Eijerkamp, unde aveam rezervati sa cumper 10 pui din cele mai bune perechi. Platisem atunci multi bani pe acei zece pui. In timp ce Eijerkamp era prin birou, cotetarul sau ce vorbea engleza ii recomanda sotiei mele sa iau si puii cuci dintre cei adusi sa-mi aleag, fiindca voi fi foarte multumit de ei.
Desi mie nu–mi placeau si nu intentionam sa-i iau, la insitentele repetate ale cotetarului si ale sotiei, am luat atunci si vreo doi pui cuci.

Laurentiu Fulga – Loc 1 AS la columbodromul din Mangalia, felicitat de Eros Carboni si Florea Sorin
Care sunt porumbei ce stau la baza celebritatii internationale a lui Eros Carboni?
Tot succesul meu columbofil se datoreaza a doua cupluri de porumbei formate in mod intamplator.
Un urmas direct  al acelor pui cuci luati de la Eijerkamp, s-a imperecheat intamplator cu o nepoata Janssen, si a format la mine un cuplu ce a creat o dinastie de porumbei campioni ce-si transmiteau foarte bine calitatile si care continua sa confirme chiar si acum la a 5-a, a 6-a generatie.
Acesta a fost primul meu cuplu de porumbei care m-au ridicat foarte mult. In 2003 am vandut acest cuplu de baza in China cu suma de $125.000. Mentionez ca acesti doi porumbei nu au zburat niciodata, dar s-au afirmat si au confirmat ca mari reproducatori.
Celalalt cuplu de baza a fost format tot intamplator, dintr-o femela reprodusa din primul cuplu si un mascul de Koopman.
Prin anii 2004, 2005 eu vindeam pui la gramada in loturi de cate 10 bucati. Reproduceam anual aproximativ 50-60 pui si vindea jumate din ei.
Din prima si a doua serie de pui, cumparatorii au refuzat sa ia puii acestui cumplu fiindca nu le placeau cum arata. Surpriza a fost insa, ca din acesti 4 pui refuzati de cumparatori, 3 au devenit la mine porumbei olimpici si tot ce reproduceau ei erau porumbei incredibili.
Pana la ce distanta zburati porumbeii, cate etape pe an si care sunt in Italia mijloacele de securizare a consursurilor?
Eu imi zboar puii pana la 500 km, iar maturii zboara pana la 850 km, distanta maxima cat ne permite lungimea Italiei.
In Italia se fac anual in jur de 27-28 etape, uneori chiar si cate 2 pe weekend. Toate etapele sunt filmate cu camere instalate pe masina, astfel incat se poate observa si monitoriza oricand absolut tot, de la imbrcare, pana la transport si loc de lansare.
Majoritatea etapelor se concureaza pe premii, fie in bani, fie in produse. Cel mai mai renumit produs ce se pune in joc etapa de etapa, fiind soldul de porc uscat si afumat. Personal castig in jur de 10 solduri de porc in fiecare an! Ha ha ha!
Cate federatii exista in Italia, cati columbofili si care este media numarului de porumbei ce se imbarca la o etapa?
In Italia exista o sigura federatie ce are in jur de 3500 membrii columbofili, majoritatea fiind localizati in partea e nord a tarii.
La concursuri se imbarca in jur de 3000 porumbei/etapa, insa cu cat cresc distantele scade numarul de porumbei participanti. Concursurile cu puii se incep cu aproximativ 15.000 pui.

Eros Carboni – interviu TV despre sportul columbofil
Ce stiti si ce ne puteti spune despre sportul columbofil romanesc?
Cunosc foarte multe despre sportul columbofil romanesc, inca de pe vremea cand am fost  cu Ludu Vasile la Olimpiada din Tokyo. Iar in prezent am prieteni foarte buni in Romania, precum Moldovan Florin, Florea Sorin etc.,  alaturi de care ma simt ca intr-o familie, si va spun din suflet ca daca voi ati fi uniti, ati ajunge rapid cea mai tare tara din Europa in plan columbofil.
Ca fost membru in Comitetul Director al FCI am vorbit, analizat si cautat de multe ori solutii pentru Romania. Una din optiunile luate in calcul in mod sedios la un moment dat la nivelul FCI, era chiar sa fie suspendata federatia afiliata, pana se va reveni cu una care sa-i reprezinte pe toti columbofilii din Romania.
Trebuie sa intelegeti ca FCI vede Romania ca un stat afiliat si este o anomalie sa aveti 3 federatii, iar federatia afiliata sa ajunga la o reprezentare de numai putin peste jumate a numarului de columbofili din Romania.  Este absurd cat de mult rau va faceti singuri.
Aveti concursuri pana la 1200 km, cu posibilitatea participarii unui numar foarte mare de crescatori si porumbei, fapt ce ar eclipsa Belgia, Olanda, Germania si asta ar atrage vanzarile catre piata romaneasca de porumbei.
Olandezilor, belgienilor, nemtilor le convine foarte mult faptul ca Romania e dezbinata, fiindca astfel ei isi pot continua nestingheriti vanzarile si dominarea/controlul pietii columbofile, fiindu-le teama de o Romanie columbofila unita. Ca atare nu asteptati sa va ofere ei (FCI) solutii ca sa deveniti uniti si mai puternici ca ei!
Luati exemplul Ungariei care nu este mai mare si mai tare ca Romania in plan columbofil, dar fiindca ei sunt mai uniti, mai seriosi si mai bine organizati, lucrurile merg mult mai bine decat in Romania.
Sunteti una dintre putinele tari unde numarul columbofililor creste an de an si unde vin foarte multi tineri, fapt ce va trasforma in tara numarul unul ca putere si potential columbofil la nivel european, iar voi in loc sa fructificati aceste aspecte va dezbinati si trageti in 3 directii.
Ce solutii vedeti dvs. pentru rezolvarea problemelor columbofiliei romanesti?
In primul rand aveti nevoie de un altfel de management columbofil la nivelul federatiei afiliate la FCI. Acolo aveti nevoie de oameni noi care sa caute din tot sufletul unitatea si binele columbofiliei romanesti mai presus de alte interese.
Stiu ca prietenul meu Florea Sorin si-a anuntat candidatura pentru functia de Presedinte al FCPR si am foarte mare incredere in el, ca poate sa faca mult bine sportului columbofil romanesc. El nu are nevoie de sfaturile mele, fiindca e un om foarte inteligent si stie bine ce are de facut.
Este un noroc pentru voi columbofilii romani si o sansa mare pentru Romania sa apara intre voi un astfel de om ca Florea Sorin, ce a facut investitii imense in porumbei si care in scurt timp a ajuns sa fie admirat si respectat in sistemul relational international al sportului columbofil.
Mai multe detalii despre porumbeii si performantele dlui Eros Carboni puteti gasi aici:            www.eroscarboni.com   Preluare Material :http://www.magazincolumbofil.ro/

Laurentiu Fulga

Niciun comentariu: