4.2.14

CELE ZECE REGULI ALE LUI DUSARDUYN - DESPRE PORUMBEI


1. Să ţii totul simplu. Să crezi în pasările bune şi să uiţi de restul. În columbofilie nu
există secrete sau metode care să facă porumbeii să zboare mai repede.

2. Nu încerca să alergi înainte să poţi să mergi!!! Greşeala pe care o fac mulţi columbofili, în special începătorii, este ca ei vor prea mult ţi asta într-un timp prea scurt.

3. Uită de toate numele ori rasele. Numele se fac
de prietenii din presaă. Rasele nu există!!! Există doar doua tipuri de porumbei: buni sau proşti. Din prima categorie sunt foarte putini, iar din a doua prea mulţi. El a început cu sangele Delbar, acesta-i adevărul. Delbar a fost un nume şi a avut o ‘rasă’, dar aceasta nu înseamnă mult, spune Dusarduyn. Cu alte păsari ar fi avut tot atâta succes…spune el.

4. Fii dur. Să nu âii un porumbel pentru ca bunicul lui a fost bun sau pentru ca a costat mulţi bani. Nu ezita niciodată să manânci o supiţă scumpă. Este mortal sa ţii prea mulţi porumbei. Este o greseala pe care o fac mulţi dupa ce au cateva succese ca să poat şi ei să vândă mai mulţi porumbei. Sunt numeroase exemplele în care faptul că unii columbofili au început să ţină mulţi porumbei a fost începutul sfarţitului unei mari cariere. Bătrânul de 90 de ani rareori a concurat cu mai mult de 6 porumbei. Aşa trebuie facut dacă porumbeii sunt destul de buni.

5. Regularitatea este foarte importantă. În special vaduvilor nu le plac surprizele. Întotdeauna să fii acolo la aceeaşi oră, în fiecare zi. Multe metode sunt bune. O singură metodă nu este cu adevarat bună: să o schimbi din nou şi iar din nou.

6. Când concurezi pe distanţe lungi trebuie să-i dai porumbelului cel putin 2 ani pentru a se maturiza. Multe pasari cu sange adevarat pentru distante lungi dau randament maxim la o varsta mai înaintată. Porumbeii de distantă lungă sunt diferiti. Majoritatea nu pot sa câştige o clasare decentă la concursurile de viteză sau când sunt tineri. Pe de altă parte majoritatea porumbeilor de viteză sunt în imposibilitatea de a se descurca la concursurile pe distantă lungă.

7. Niciodată să nu angajezi un “porumbel de o zi” la un concurs de două zile. Porumbeii care au zburat la concursuri de două zile n-o să mai fie niciodată buni la concursurile de o zi. Ei devin mult mai inteligenţi, ei stiu că mai este o zi …aşa că nu se grabesc.

8. Dacă vrei să fii un bun zburător fără medicamente sau fără ajutorul unui veterinar …poţi să te laşi păgubaş. Acest lucru a devenit imposibil. Pe de altă parte dăcă crezi că un veterinar te poate face campion …te inşeli.

9. Împerechează pe cel mai bun cu cel mai bun şi uita de restul.

10. Voliera este foarte importantă pentru condiţia păsărilor. O voliera nu este buna deoarece este frumoasă. Dacă ai avut vreodată rezultate bune, vei şti pentru restul vietii că nu voliera este de vină când rezultatele nu mai sunt bune. Eşti tu sau porumbeii tăi. Deci nu schimba o voliera care s-a dovedit că este bună. ¨Sursa articol :http://ovidiugradinaru.weebly.com/

Niciun comentariu: